Fisetin Nedir? Nelerde Bulunur, Faydaları - Vitafenix
TÜM ÜYELERİMİZE KARGO BEDAVA
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Kazanilacak Puan :
indirim :
Kargo Ücreti:
Toplam :
Sepet
Fisetin Nedir? Nelerde Bulunur, Faydaları - Vitafenix

13.12.2023


Fisetin Nedir? Nelerde Bulunur, Faydaları

 
Fisetin, bitkilerin polifenol grubuna dahil olan, çilek, elma, hurma gibi bazı tıbbi bitkilerde, sebze ve meyvelerde bulunan ve özellikle yaşlanma sürecini yavaşlatmaya iyi gelen çok özel bir doğal antioksidandır. Çilek en çok fisetin bulunduran meyvedir.
 
Bu inanılmaz antioksidan, vücuda dağılmış yaşlanmış hücreleri ortadan kaldırmak için çalışır. Araştırmalar, bu eşsiz polifenolün yaşlanma ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
 

Fisetin nedir?

Fisetin bir flavonoldur; bitkilerde ve bitki bazlı gıdalarda bulunan çeşitli flavonoid türlerinden biridir. Flavonoller antioksidan özellikleriyle tanınır ve kardiyovasküler hastalık semptomlarının yönetilmesine yardımcı olabilir.
 
Bazı popüler flavonol kaynakları arasında soğan, üzüm (ve şarap), meyveler, domates ve marul bulunur. 
 

Fisetin ve antioksidan özellikleri

Flavonoidler vücudunuzun hücresel aktiviteyi düzenlemesine yardımcı olur. Antioksidan kaynağı olarak vücudumuzdaki serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olurlar.
 
Oksidatif stres, hücrelerde ve dokularda aşırı miktarda oksijen reaktif türlerin (ROS) bulunması ve vücudunuzun detoksifikasyon yeteneğini engellemesidir.
 
Vücudumuz doğal olarak oksijen ve hücresel metabolizmada ROS üretir, ancak çevresel stres faktörleri (kirlilik gibi) ve ksenobiyotikler ROS üretiminde bir artışı tetikleyebilir.
 
Hücrelerinizdeki ROS dengesizliği hücre ve doku hasarına yol açabilir ve bu da kanser gibi birçok dejeneratif duruma katkıda bulunur. 
 
Flavonoidler gibi antioksidanlar oksidatif stresle savaşır, böylece hücrelerimizi ve sistemlerimizi zararlı moleküllerin yanı sıra toksinlerden ve stres faktörlerinden korurlar. ROS gibi vücudumuz da doğal olarak antioksidanlar üretir, ancak bunları dış kaynaklardan alabiliriz. 
 
Vücudumuza fayda sağlayan flavonoidlerden biri de fisetindir.
 
Fisetin bitkilerde metabolik bir yan üründür ve genelde düşük konsantrasyonlarda bulunmasına rağmen elma, çilek, lahana ve soğan gibi gıdalarda yaygın olarak bulunur. Bir kişinin ortalama günlük fisetin alımı yaklaşık 0,4 mg'dır. 
 

Fisetinin faydaları

Bir polifenolik molekül ve flavonoid olarak fisetin, kronik, bulaşıcı olmayan hastalıkların tedavisinde alternatif tıbbi ve terapötik bir yaklaşım olma potansiyeline sahiptir. Özellikle fisetin, bulaşıcı olmayan birçok hastalığın ilerlemesini engelleyebilen biyoaktif bir polifenoldür.
 

Antienflamatuvar

Çeşitli fizyolojik ve patolojik durumlar vücudumuzda iltihaba neden olur. İnflamasyon, diyabet, akciğer hastalığı, immünolojik durumlar ve kanser gibi hastalıklara yol açabilen uzun süreli, bozulmuş bir bağışıklık tepkisidir.
 
İnflamasyon tedavisinde nötrasötikler ilgi görmeye başlamıştır. Böyle bir bileşik fisetindir. Kemo-önleyici, anti-metastatik, antioksidan ve antiinflamatuar olarak potansiyel göstermiştir.
 
Şu anda inflamasyon, steroidal antiinflamatuar ilaçlar (SAID'ler) ve steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) ile tedavi edilmektedir.
 
Ancak biyoaktif bir diyet maddesi olarak fisetin, inflamatuar yanıtları ve kronik inflamasyonu da önleyebilir veya tedavi etmeye yardımcı olabilir. Kişi, fisetin açısından zengin gıdalar tüketerek vücudundaki inflamatuar yanıtları azaltabilir. 
 

Kemoterapötik

Kanserler açısından fisetin, anjiyogenezi, metastazı ve iltihabı caydırabilir veya engelleyebilir. Bu, flavonoidin insan vücudundaki maligniteleri önlemeye ve yönetmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
 
Fisetin ayrıca vücudunuzun makromoleküllerini strese karşı korumaya bağlı biyolojik aktivite de sergiler. Ek olarak anti-inflamatuar, kemoprotektif veya kemoterapötik ve senoterapötik bir ajan olarak hareket etme potansiyeline sahiptir. Bu, kanser önleyici ve yaşlanma karşıtı bir bileşik olarak faydalı olabileceği anlamına gelir. 
 
Radyasyon terapisi ve kemoterapi dahil olmak üzere mevcut kanser tedavileri hem kanser hücrelerini hem de sağlıklı hücreleri yok etmekte ve vücutta ciddi yan etkilere neden olmaktadır.
 
Ancak hem kanserin gelişimini önlemenin hem de tedavinin yan etkilerini hafifletmenin yolları olarak besin bileşenleri ortaya çıkmaya başladı.
 
Çalışmalar fisetin ve kanser tedavileri arasında sinerjistik bir etki olduğunu göstermiştir. Fisetin, kanser hücrelerinde apoptozu artırmanın yanı sıra hücre istilasını ve metastazı baskılamaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda otofajik hücre ölümüne de neden olur.
 
Ek olarak fisetin vücuttaki sinyal yollarını düzenleyerek flavonoid kemoterapötik ajan olarak da görev yapabilir.
 

Senolitik

 
Bu flavonoid ayrıca, yaşlanan hücreleri öldüren bir bileşik olan senolitik olarak da bir role sahiptir. Yaşlanma vücudumuzda hasar görmüş DNA'nın çoğalmasını engelleyen bir mekanizmadır.
 
 
Tüm flavonoidler arasında fisetin en güçlü senolitiktir. İnsan yağ dokularındaki yaşlanmayı azaltabilir ve farelerde doku homeostazisini yeniden sağladığı gösterilmiştir. 

Senolitik Hücre Nedir?

Yaşlandıkça bazı hücreler bölünmeyi bırakır ve vücutta gereksiz hale gelir. Bu yaşlı hücreler daha sonra komşu hücreleri hedef alan iltihaplı maddeleri serbest bırakarak iltihabı tetiklemeye başlarlar. Bunlar senolitik hücrelerdir ve son araştırmalar vücuttaki yaşlanan hücrelerin sayısı ile inflamatuar hastalıklar da dahil olmak üzere yaşlanma süreci arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermiştir.
 
Apoptoz, sağlıklı hücre içeriğinin parçalandığı ve bağışıklık hücreleri tarafından uzaklaştırılmak üzere küçük membran paketlerine paketlendiği bir süreçtir. Bir hücre öldüğünde normalde otofaji adı verilen bir süreçte kendi kendini yok eder. Ancak yaşlanan hücrelerde durum böyle değildir ve etraflarındaki hücreleri yok etmek için çalışmaya başlarlar. İyi haber şu ki, bilim adamları, bu hücrelerin kendi kendini yok etmelerine ve hasara neden olmalarını önlemelerine olanak tanıyan mekanizmayı onarabilen, senolitikler adı verilen çeşitli bileşikler keşfettiler.
 

Fisetin Hücrelerin Senolitik Hale Gelmesini Durdurmaya Nasıl Yardımcı Olabilir?

Çalışmalar, test edilen 10 bileşik arasında Fisetin'in, yaşlanan hücreleri ortadan kaldırmak ve hücrelerde biriken toksik elementlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olan otofajiyi yeniden aktive etmek için en güçlü ve doğal senolitik olduğunu göstermiştir.
 
Fisetin vücuttaki en güçlü antiinflamatuar madde olan süperoksit dismutaz, katalaz ve glutatyon da dahil olmak üzere diğer güçlü antioksidanların üretimini doğrudan artırır. Fisetinin iltihabı azalttığı gösterilmiştir
 
SIRT1, hücresel sağlıkla ilişkili bir grup enzim proteininden biridir. Sirtuinler olarak bilinen grup, vücuttaki belirli kimyasal reaksiyonları hızlandırmak ve iltihaplanmadan korumak için çalışan 7 proteinden oluşan bir ailedir. Fisetin, SIRT1'in çalışmasını geliştirmekle ilişkilendirildi. SIRT1 hücresel sağlıkta ve nasıl yaşlandığımızda önemli bir rol oynar. Fisetin'in ayrıca SIRT3, SIRT6 ve FOXO3a sirtuinlerini aktive etmede de faydalı olduğu gösterilmiştir.
 
Bir çalışma fisetin almanın glikoz üretimini inhibe ettiğini göstermiştir.
 
Fisetin'in aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli biyolojik faydaları olduğu gösterilmiştir:
 
  • Enflamasyonun azalması. Hücrelerin tam güçle çalışabilmesi ve daha etkili bir şekilde onarılabilmesi için mevcut iltihabı azaltırken gelecekteki iltihaplanmalardan korunmaya yardımcı olur.
  • Kemik sağlığının korunması
  • Nörokoruma
  • Yaşlanan hücreleri yok etme yeteneği
  • Kanser önleyici özelliklere sahip olabileceği düşünülüyor
  • Vücudunuzdaki en antiinflamatuar madde olan glutatyonun daha fazla üretilmesine yardımcı olur.
 

Fisetin ve kemik sağlığı

Fisetinin osteoporozla mücadele etme potansiyeli üzerine bazı cesaret verici çalışmalar yapılmıştır. Osteoblastlar kemik oluşturan hücrelerdir, osteoklastlar ise kemik hücrelerini parçalar; 2 tip hücre, kemik sağlığının üretimi ve süreçleri için birbirine bağımlıdır. Sağlıklı bir iskelette bu hücreler uyum içinde çalışır, ancak osteoporozda osteoklastlar osteoblastlardan daha aktif olup zamanla net kemik kaybına neden olurlar.
 
Fisetin, osteoklastların aktivitesini engellerken, osteoblastların çalışmasını teşvik ediyor gibi görünüyor.
 

Fisetin beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur mu?

Fisetin kan beyin bariyerini geçebilir. Klinik öncesi çalışmalardan elde edilen veriler, fistein'in sinirsel iletişim - hafıza ve bilişsel süreçler - sinirsel bağlantılarını güçlendirebileceğini düşündürmektedir.
 

Beslenme ile nasıl daha fazla fisetin alabilirsiniz?

Fisetin birçok meyve ve sebzede bulunur; aşağıda en yüksek fisetin konsantrasyonuna sahip gıda kaynaklarının bir listesi bulunmaktadır (dondurularak kurutulmuş gıdanın gramı başına mikrogram fisetin olarak gösterilir).
 
Çilek – 160
 
Elma – 27
 
Hurma – 11
 
Soğan – 5
 
Üzüm – 4
 
Kivi – 2

 

Fisetin'in yan etkileri var mı?

Sınırlı sayıda araştırma nedeniyle fisetinin insan vücudu üzerinde bilinen herhangi bir olumsuz etkisi henüz yoktur. Bilim insanları, ister doğal olarak tüketilsin ister takviye olarak alınsın, fisetinin kısa ve uzun vadeli etkilerine ilişkin yalnızca küçük bir klinik araştırma verisi havuzuna sahiptir.