Krom Pikolinat Nedir? Faydaları ve Zararları - Vitafenix
TÜM ÜYELERİMİZE KARGO BEDAVA
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Kazanilacak Puan :
indirim :
Kargo Ücreti:
Toplam :
Sepet
Krom Pikolinat Nedir? Faydaları ve Zararları - Vitafenix

09.01.2024


Krom Pikolinat Nedir? Faydaları ve Zararları

Krom pikolinat kan şekerini ve vücudun insüline tepkisine iyi gelebileceği düşünülen bir takviyedir. Krom pikolinat, takviyelerde bulunabilen mineral kromun bir şeklidir. Yiyecekler ve bazı takviyeler ile krom alabilirsiniz.

Bununla birlikte birçok kişi krom pikolinat kullanımının güvenliğini ve etkinliğini merak etmektedir.

Bu makale, krom pikolinatın çeşitli olası faydalarını ve zararlarını tartışacak ve krom pikolinat kullanımını denemeye değer olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır.

Krom pikolinat nedir?

Krom bazı gıdalarda bulunan bir mineraldir. Vücudun yalnızca çok az miktarda kroma ihtiyacı vardır ve bu insanlarda krom eksikliği nadirdir.

Krom pikolinat, karbonhidratları metabolize etmek için pankreas tarafından üretilen insülin ile birlikte çalışır.

Krom pikolinat, alternatif tıpta krom eksikliğini tedavi etmek, diyabetli veya diyabet başlangıcı olan kişilerde kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olmak, kolesterolü düşürmek ve kilo vermeye destek olacağı düşünülecek bir besin takviyesi olarak kullanılmıştır.

Krom pikolinat doktorunuzun size reçete ettiği ilaç yerine kullanılmamalıdır.

Krom pikolinat genellikle bitkisel bir takviye olarak satılmaktadır. Pek çok bitkisel bileşik için düzenlenmiş üretim standartları mevcut değildir ve pazarlanan bazı takviyelerin toksik metaller veya diğer ilaçlarla kirlendiği bulunmuştur. Kontaminasyon riskini en aza indirmek için bitkisel/sağlık takviyeleri güvenilir bir kaynaktan satın alınmalıdır.


Hangi Besinlerde Krom Bulunur?


Krom, meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve kümes hayvanları da dahil olmak üzere pek çok gıdada mevcuttur ve sağlıklı popülasyonlarda krom eksikliği nadir görülmektedir.

Krom kaynakları şunları içerir:

  • Tam tahıllı ekmekler ve tahıllar
  • Yağsız et
  • Peynirler
  • Karabiber ve kekik gibi baharatlar
  • Bira mayası
  • Bazı kepekli tahıllar
  • Mantar
  • Yulaf ezmesi
  • Kuru erik
  • Fındık
  • Kuşkonmaz


Krom Pikolinatın Faydaları

Düşük krom seviyeleri kan şekerini, trigliseritleri ve kolesterol seviyelerini artırabilir ve diyabet ve kalp hastalığı riskini artırabilir.

Krom takviyelerinin aynı zamanda obeziteyi azaltmada, kas geliştirmede, kan basıncını düşürmede ve depresyonla mücadelede de yararlı olduğu görülmüştür. Ancak bu kullanımlar kanıtlanmamıştır.

Clinical Nutrition Research dergisinde yakın zamanda yapılan bir araştırma, tip 2 diyabetli kişilerde krom takviyelerinin kilo veya kan şekeri düzeyleri üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını, ancak lipit düzeylerini ve insülin direncini iyileştirmede küçük bir fayda sağladığını buldu.

Journal of Trace Elements in Medicine and Biology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre çoğu insan diyetlerinden yeterli miktarda krom alıyor. Dolayısıyla çoğu insan için ilave krom gereksizdir.


Krom Pikolinat Zararları

Krom pikolinat kullanımı sonrası alerjik reaksiyon belirtileriniz varsa acil tıbbi yardım alın. Bu belirtilerden bazıları kurdeşen; nefes almada zorluk; yüzünüzün, dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesini içerir.

Krom pikolinat ciddi yan etkilere neden olabilir. Aşağıdaki durumlarda krom pikolinat kullanmayı bırakın ve hemen doktorunuzu arayın:

  • Mental performans problemleri, konsantrasyon güçlüğü;
  • Denge veya koordinasyonla ilgili sorunlar;
  • Karaciğer sorunları - mide bulantısı, üst mide ağrısı, kaşıntı, yorgunluk hissi, iştahsızlık, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı, sarılık (cildin veya gözlerin sararması).

Krom pikolinatın yaygın görülen yan etkileri şunları içerebilir:

  • Baş ağrısı;
  • Uyku sorunları (uykusuzluk)
  • Ruh hali değişiklikleri, sinirlilik hissi.

Bu yazıda bahsedilen krom pikolinat yan etkilerinin tam listesi değildir ve başka yan etkiler de ortaya çıkabilir. Yan etkiler hakkında tıbbi tavsiye için doktorunuzu arayın.

Uyarılar

Ürün etiketi ve paketindeki tüm talimatları izleyin. Doktorunuza tüm tıbbi durumlarınızı, alerjilerinizi ve kullandığınız tüm ilaçları bildirin.


Bu ilacı almadan önce

Krom pikolinat kullanmadan önce doktorunuzla görüşün. Bazı hastalıklarınız varsa krom pikolinat kullanamayabilirsiniz. Bunlardan bazıları:

  • Karaciğer hastalığı;
  • Böbrek hastalığı;
  • Diyabet (özellikle insülin kullanıyorsanız);
  • Deride alerji;
  • Zihinsel hastalık;
  • Tiroid bozukluğu
  • Steroid ilacı kullanımı

Krom pikolinatın doğmamış bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir Hamileyseniz bu ürünü tıbbi tavsiye almadan kullanmayın.

Krom pikolinat anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız bu ürünü tıbbi tavsiye almadan kullanmayın.

Tıbbi tavsiye olmadan çocuğunuza herhangi bir bitkisel/sağlık takviyesi vermeyin.

Krom pikolinatı nasıl almalıyım?

Bitkisel takviyelerin kullanımını değerlendirirken doktorunuzun tavsiyesine başvurun. Ayrıca bitkisel/sağlık takviyelerinin kullanımı konusunda eğitim almış bir doktora danışmayı da düşünebilirsiniz.

Krom pikolinat kullanmayı seçerseniz, paketin üzerinde belirtildiği şekilde veya doktorunuzun, eczacınızın veya diğer sağlık uzmanınızın önerdiği şekilde kullanın. Bu ürünü etikette tavsiye edilenden daha fazla kullanmayın.

Diyabet hastasıysanız kan şekerinizi dikkatle kontrol edin.

Krom pikolinat, diyet, egzersiz ve kilo kontrolünü de içerebilen bir tedavi programının yalnızca bir parçası olabilir. Diyetinizi, ilaçlarınızı ve egzersiz rutinlerinizi çok dikkatli takip edin.

Bir dozu kaçırırsam ne olur?

Unuttuğunuz dozu hatırladığınız anda alın. Bir sonraki planlı dozunuzun zamanı neredeyse gelmişse, kaçırılan dozu atlayın. Kaçırılan dozu telafi etmek için ekstra ilaç almayın.

Aşırı doz alırsam ne olur?

Acil tıbbi yardım isteyin.

Doz aşımı belirtileri arasında kusma, ishal, idrarda veya dışkıda kan veya öksürmede kan sayılabilir.

Krom pikolinat alırken nelerden kaçınmalıyım?

Şeker oranı yüksek bir diyetten kaçının. Yüksek şeker içeren bir beslenme krom pikolinatın etkinliğine müdahale edebilir.

Antiasit kullanmadan önce doktorunuza danışın ve yalnızca doktorunuzun önerdiği türü kullanın. Bazı antasitler vücudunuzun krom pikolinatı emmesini zorlaştırabilir.

Başka hangi ilaçlar krom pikolinatı etkiler?

Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar, vitaminler, bitkisel ürünler ve diğer ilaçlar da dahil olmak üzere diğer ilaçlar krom pikolinat ile etkileşime girebilir. Doktorunuza, şu anda kullandığınız tüm ilaçları ve kullanmaya başlayacağınız veya kullanmayı bıraktığınız ilaçları bildirin.