Sınav Stresi Nedir? Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir? - Vitafenix
TÜM ÜYELERİMİZE KARGO BEDAVA
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Kazanilacak Puan :
indirim :
Kargo Ücreti:
Toplam :
Sepet
Sınav Stresi Nedir? Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir? - Vitafenix

16.05.2023


Sınav Stresi Nedir?

Yaşanan sorunlar ya da ortam şartları nedeniyle kişilerde oluşan coşkusal gerilim, stres olarak adlandırılmaktadır. Sağlıklı aralıkta görülen stres düzeyleri, bilişsel işlevlerin artış göstermesini sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar, bu stres tipinin odaklanma ve başarıyı olumlu şekilde etkilediğini kanıtlamıştır. Ancak stres seviyesinin yükselmesi sonucunda hem fizyolojik hem de psikolojik açılardan sayısız problem ortaya çıkmaktadır.

Sınav stresi, kişilerin yaşadıkları yüksek stres etkisi nedeniyle yaşadıkları gerginlik hali için kullanılan bir tanımdır. Bu stresi yaşayan kişilerin performanslarında önemli bir düşüş ortaya çıkmaktadır. Çünkü yaşadıkları gerginlik sonucunda meydana gelen fizyolojik problemler, odaklanmalarını önleyerek kapasitelerini kullanamamalarına yol açmaktadır. Bu durumu önlemek içinse mutlaka profesyonel destek alınması tavsiye edilmektedir.

Sınav Stresi Nasıl Yenilir?

Sınav stresini yenmek isteyen kişilerin uygulayabilecekleri birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken nokta, kişilerde görülen stres düzeyleri ve buna bağlı olarak ortaya çıkan semptomlardır. Hafif seyirli semptomların giderilmesi için kişilerin nefes egzersizleri yapmaları ve küçük molalar vermeleri tavsiye edilmektedir. Bu sayede kaygı seviyesinin düşürülmesi ve pozitif bir odaklanmanın sağlanması mümkün hale gelmektedir.

Ayrıca bu stresten kurtulmak için kafein, şeker ve nikotin gibi kaygı artıran maddelerden uzak durulması gerekmektedir. Bunun yerine mümkün oldukça koyu yeşil yapraklı sebzeler, taze meyveler ve yeterli su tüketilmelidir. Aynı zamanda uyku düzeninin korunması ve gün içerisinde hafif egzersizlerin yapılması da önemli tavsiyeler arasında yer almaktadır. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları eşliğinde uygulanan düzenli ders çalışma programları sayesinde sınav kaygısının yenilmesi mümkün olmaktadır.

Sınav Stresi Belirtileri Nelerdir?

Sınav stresi belirtileri, kişiden kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle belirtilerin yalnızca bir ya da birkaçı ortaya çıkabilmektedir. En sık karşılaşılan belirtileri ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

sınav stresi

  1. Terleme ve ağız kuruluğu,
  2. Nabzın hızlanması ve titreme,
  3. Nefes almakta güçlük çekilmesi,
  4. Mide bulantısı, kusma ve diyare,
  5. Hızlı kilo artışı ya da düşüşleri,
  6. Baş ağrısı ve boyun ağrısı,
  7. Kaçınma davranışlarının sergilenmesi,
  8. Odaklanmakta güçlük çekilmesi,
  9. Unutkanlığın artış göstermesi,
  10. Motivasyon düşüklüğü,
  11. Panik atak,
  12. Öz saygının azalması,
  13. Depresyon,
  14. Ruh hali değişimleridir.

Sınav stresi yaşayan kişilerin kendilerini öfkeli, umutsuz ve korkmuş hissetmeleri oldukça normaldir. Bu ruh halleri sonucunda ise davranışlarda değişimler meydana gelebilmektedir. Bu nedenle kişilerin yakın çevreleri tarafından gözlemlenmeleri ve gerekli durumlarda profesyonel destek almaya teşvik edilmeleri önerilmektedir.

Sınav Stresi Nasıl Geçer?

Sınav stresini artıran en büyük etmenlerin başında, olumsuz düşünceler yer almaktadır. Kişilerin sınava yeterince hazırlanamadıklarını düşünmeleri, başarılı olamayacaklarını tekrarlamaları ve sürekli olarak kendilerini başkaları ile kıyaslamaları gibi durumlar sonucunda büyük bir baskı hissedilmesi kaçınılmaz olacaktır. Bunun sonucunda ise kaygı seviyeleri ciddi oranda artış gösterecektir.

Bu stresin geçmesi için kişilerin pozitif düşüncelerini korumaları ve gerçekçi beklentilere sahip olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda sağlıklı bir yaşam tarzının alışkanlık haline getirilmesi ve stres yönetimi tekniklerinin öğrenilmesi de etkili çözüm yöntemleri arasında yer almaktadır. Ders çalışırken ya da sınav sırasında odaklanmanın sağlanabilmesi adına bilişsel fonksiyonları güçlendiren takviye edici gıda ürünlerinin kullanımı da çözüm önerileri arasında önemli bir yere sahiptir.

Sınav Anında Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sınav anında stres yönetiminin etkili şekilde yapılması, kişilerin başarı oranlarını önemli ölçüde artıran kriterler arasında yer almaktadır. Stres yönetimi yapabilmek için izlenmesi gereken adımların ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

  1. Olumlu telkinlerin tekrarlanması,
  2. Stres seviyesi artış gösterdiğinde farklı bir soruya geçilmesi,
  3. Nefes egzersizlerinin yapılması,
  4. Odak dağıldığında gözlerin kapatılması,
  5. Stres yapıldığı fark edildiğinde küçük molaların verilmesidir.

Sınav sırasında stres yönetiminin sağlanamaması, kişilerin panik duygusuna kapılmalarına neden olmaktadır. Bu durum sonucunda ise performansın büyük oranda düşüş göstermesi kaçınılmaz bir durum haline dönüşmektedir.

Sınav Stresi Azaltmanın Yolları Nelerdir? 

Stresin boyutunu azaltmak için uygulanabilecek 4 temel yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler ise kısaca şu şekilde açıklanabilmektedir:

 

psikolojik destek

  1. Yaşam Tarzının Düzenlenmesi: Sınav öncesinde kişilerin uyku, beslenme ve egzersiz gibi günlük yaşam alışkanlıklarını düzenlemeleri oldukça önemlidir. Çünkü sağlıklı yaşam alışkanlıkları, kişilerin kaygı seviyelerinin düşüş göstermesinde doğrudan etkili olmaktadır. Özellikle nikotin, alkol ve şeker gibi maddelerden uzak durulması tavsiye edilmektedir.
  2. Düzenli Çalışma Programlanması: Sınav kaygısını aşmanın en önemli yöntemleri arasında olan düzenli çalışma programları, kişilerin kendilerini yeterli ve kontrollü hissetmelerini sağlamaktadır. Aynı zamanda yeterli pratik yapılması sayesinde kişilerin sınav sırasında daha rahat olmalarına da imkan tanımaktadır. Bu nedenle mutlaka düzenli bir çalışma programının izlenmesi önerilmektedir.
  3. Psikolojik Destek Alınması: Stres yönetimi konusunda zorluk yaşayan ve motivasyon kaybı yaşayan kişilerin mutlaka psikolojik destek almaları tavsiye edilmektedir. Bu sayede odaklanma, zaman yönetimi ve nefes kontrolü gibi etkili yöntemlerin öğrenilmesi mümkün hale gelmektedir.
  4. Takviye Edici Gıda Kullanımı: Bilişsel fonksiyonları güçlendirmek adına özel olarak formülize edilen takviye edici gıdalar, sınav kaygısını yenmek için oldukça etkili ürünlerdir. Vitafenix ailesine ait bir ürün olan Cognizant Fosfatidilserin ve Sitikolin İçeren Takviye Edici Gıda, 5 etken maddeyi tek kapsülde sunmaktadır. Fosfatidilserin ile yapılan klinik çalışmalarda 3 ve 6 aylık kullanımlarda bilişsel fonksiyonları anlamlı ölçüde artırdığı gösterilmiştir. Sitikolin takviyesi kullanımının ise dikkat eksikliği hatalarını azalttığı, beyin hücre zarı yapımını artırdığı ve beyin enerjisinde artış sağladığı belirlenmiştir. Bu sayede hem çalışma hem de sınav süreçlerinde kişilerin en büyük yardımcılarından biri olmayı başarmaktadır.

Sınav stresini azaltmak isteyen kişilerin mutlaka beslenmelerine özen göstermeleri gerekmektedir. Çünkü beyin, diğer tüm hücreler gibi besinlerden elde edilen enerji ile işlevlerini sürdürmektedir. Bu nedenle gerekli durumlarda takviye edici gıda kullanılması tavsiye edilmektedir.