Sürekli Yorgun ve Uykulu Hissetmenizin Arkasındaki 12 Neden - Vitafenix
TÜM ÜYELERİMİZE KARGO BEDAVA
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Kazanilacak Puan :
indirim :
Kargo Ücreti:
Toplam :
Sepet
Sürekli Yorgun ve Uykulu Hissetmenizin Arkasındaki 12 Neden - Vitafenix

18.09.2023


Sürekli Yorgun ve Uykulu Hissetmenizin Arkasındaki 12 Neden

Sürekli yorgun olmanızın arkasındaki neden yeterince uyuyamamak gibi basit bir problem olabileceği gibi, diğer olası nedenler arasında besin eksiklikleri, stres, altta yatan bir sağlık durumu ve ilaç yan etkileri bulunmaktadır. Çok uzun süre devam eden, kronik yorgunluk durumunda ise teşhis için bir doktora görünülmesi çok önemlidir.
 
Kendinizi aşırı yorgun hissediyorsanız veya enerjiniz azsa yalnız değilsiniz.
 
Yorgunluğa, uyku eksikliği veya soğuk algınlığı veya grip gibi basit faktörler neden olabilir. Ancak altta yatan sağlık problemleri de sürekli yorgun, uykusuz hissetmeye katkıda bulunabilir.
 
Çoğu durumda sürekli devam eden yorgunluk hissi, yaşam tarzı veya diyet değişiklikleri, besin eksikliğinin düzeltilmesi veya altta yatan tıbbi durumun tedavi edilmesiyle giderilebilir. Yine de sürekli devam eden yorgunluğu atlatabilmek için buna neyin sebep olduğunun temeline inmeniz gerekir.
 
Sizin için makalemizde sürekli yorgun ve uykulu hissetmenize sebep olabilecek 12 nedeni listeledik.
 

1) Yeterince kaliteli uyku alamamak

Yeterli miktarda uyumak genel sağlık için çok önemlidir. Ne yazık ki çoğu birey yeterli miktarda uyumamakta ve bu durum da sürekli devam eden yorgunluğa sebep olabilmektedir.
 
Uyku sırasında vücudunuz, önemli büyüme hormonlarının salınması ve hücrelerin onarılması, yenilenmesi dahil olmak üzere bir dizi kritik işlemi gerçekleştirir. Bu nedenle çoğu insan kaliteli bir uykudan sonra kendini tazelenmiş, dinç ve enerji dolu hissederek uyanır.
 
Her bireyin ihtiyacı olan uyku miktarı farklı olmakla birlikte, yetişkinlerin optimum sağlık için gece başına en az 7 saat uyuması gerekir.
 
Uykusuzluk, uykuya dalmada veya uykuda kalmada zorluk yaratan herhangi bir durum için kullanılan bir terimdir. Menopoz, tıbbi durumlar, psikolojik stres, kötü uyku ortamları ve aşırı zihinsel uyarım gibi çeşitli nedenler uykusuzluğun kaynağı olabilir.
 
Uykusuzluk yaşıyorsanız doğal takviyeler, ilaçlar ve uyku probleminin altta yatan tıbbi durumlarının tedavisi size yardımcı olabilir. Uygun bakım ve tedaviyi almak için doktorunuzu ziyaret edin.
 
 
 
 
 
 
Serenita yüksek kalitede, standardize ve tamamı Belçika'dan standardize şekilde tedarik edilmiş valerian, şerbetçiotu, passiflora, mayıs papatyası ve melisa ekstrelerini içerir. 
 
 
 
 
 

2) Besin Vitamin ve Mineral Eksiklikleri

Besin, vitamin ve mineral eksiklikleri, 7 saatten fazla uyusanız bile gü içinde sürekli olarak yorgun hissetmenize neden olabilir.
 
Aşağıdaki maddelerin eksiklikleri yorgunlukla ilişkilendirilmiştir:
 

Yorgunluk yaşıyorsanız, besin, mineral ve vitamin eksiklikleri açısından test edilmenin gerekli olup olmadığını doktorunuzla görüşün. Tipik olarak, vitamin veya daha fazla besin maddesinin eksikliğinden kaynaklanan yorgunluk, bu eksik maddeleri almaya başladığınızda iyileşir.
 

3) Stres

stres
 
 
 
 
Bir miktar stresli hissetmek normal olsa da kronik stres yorgunluğa yol açabilir. Aslında kronik stres, psikolojik ve fiziksel tükenme semptomlarıyla karakterize edilen tıbbi bir durum olan strese bağlı tükenme bozukluğuna yol açabilir.
 
Ayrıca, kronik stres beyninizde yapısal ve işlevsel değişikliklere neden olabilir ve kronik inflamasyona yol açarak yorgunluk gibi semptomlara katkıda bulunabilir.
 
Bir terapist ayrıca stresi azaltmak için stratejiler geliştirmenize de yardımcı olabilir.
 
 
 
 

 

4) Altta yatan sağlık problemleri

Açıklanamayan, kronik yorgunluk yaşıyorsanız doktorunuzu ziyaret etmeli ve yaşadığınız problemleri, belirtilerinizi tartışmalısınız.
 
Doktorunuz aşağıdakiler gibi yorgunluğa neden olan belirli sağlık problemlerini dışlamak için test yapılmasını önerebilir:
 
  • Uyku apnesi
  • Hipotiroidizm
  • Kanser
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Multipl skleroz
  • Anksiyete bozuklukları
  • Böbrek hastalığı
  • Depresyon
  • Diyabet
  • Fibromiyalji

Hafif seviyede yorgunluk hissi normal olsa da sürekli bitkin hissetmenin anormal olduğunu bilmek önemlidir. Sık sık yorgunluk yaşıyorsanız, bunun altında yatan bir veya daha fazla nedeni olabilir.
 
Sürekli devam eden yorgunluk durumu için altta yatan bir tıbbi durum için uygun tedaviyi almak, kendinizi daha iyi hissetmenize ve sağlığınızın diğer alanlarını da iyileştirmenize yardımcı olabilir.
 

5) Kötü beslenme

Diyetiniz gün içinde nasıl hissettiğinizi önemli ölçüde etkiler.
 
Enerjiyi korumak ve vücudunuzun kritik süreçleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu besinleri almak için, besin değeri yüksek gıdalar içeren dengeli bir beslenme tüketmek önemlidir.
 
Günlük diyetinizle yeterli miktarda kalori ve protein gibi besin maddeleri almadığınızda vücudunuz enerji ihtiyacını karşılamak için yağ ve kasları parçalar. Bu kayıp vücut yağının ve kas kütlesinin kaybına neden olur ve bu da yorgunluğu tetikleyebilir.
 
Ek olarak işlenmiş gıdaların miktarının aşırı yüksek olduğu diyetler enerji düzeylerini bozar. Örneğin, ilave şeker oranı yüksek bir diyet uykuya zarar verebilir ve kronik olarak yüksek kan şekeri ve insülin düzeylerine yol açarak yorgunluğa neden olabilir.
 
İşlenmiş gıdalar ve ilave şeker açısından düşük, ancak meyveler, sebzeler, baklagiller ve sağlıklı protein kaynakları gibi besin açısından yoğun gıdalar açısından zengin bir diyetin uygulanması, vücudunuza en iyi beslenmeyi sağlarken yorgunluğun azaltılmasına ve sağlıklı uykunun desteklenmesine yardımcı olabilir.
 

6) Çok fazla kafein tüketmek

Kahve ve enerji içecekleri gibi kafeinli içecekler enerjiyi artırıyormuş gibi görünse de bunları aşırı tüketmek ertesi gün daha yorgun olmanıza neden olabilir. Bunun nedeni, çok fazla kafeinin uyku kalitesine zarar vermesi ve yorgunluğa neden olmasıdır.
 
Araştırmalar, sabahları yorgun hissetmenin insanların büyük miktarda kafein tüketmesine yol açtığını ve bunun da uyku döngülerini bozduğunu gösteriyor. Buna karşılık, enerji için kahve veya diğer kafeinli içecekleri aşırı tüketebilirsiniz, bu da yetersiz uyku ve ardından çok fazla kafein döngüsünü sürdürür.
 
Kahve ve yeşil çay gibi kafeinli içecekler ölçülü tüketildiğinde sağlığa faydalı olabilirken, enerji içecekleri aşırı derecede uyarıcı ve ilave şeker içerir. Bu nedenle mümkün olduğunca bunlardan kaçınmalısınız.
 
Şu anda uyku sorunları yaşıyorsanız ve sıklıkla kafeinli içecekler içiyorsanız, uykunuzu ve enerji seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olup olmadığını görmek için kafeini azaltmayı deneyin.
 
 

7) Az Su İçmek

su içmek
Düzenli su içmek, enerji seviyelerini korumak için önemlidir. Vücudunuzda her gün meydana gelen birçok biyokimyasal reaksiyon, yerine konması gereken su kaybıyla sonuçlanır.
 
Dehidrasyon, idrarınızda, dışkınızda, terinizde ve nefesinizde kaybedilen suyun yerini alacak kadar sıvı içmediğinizde ortaya çıkar. Susuz kalmak, daha düşük enerji seviyelerine ve konsantrasyon yeteneğinin azalmasına yol açar.
 
Her gün 2 lt su içmeniz gerektiğini duymuş olsanız da, sıvı alımı gereksinimleri kilonuz, yaşınız, cinsiyetiniz ve aktivite düzeyiniz gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
 
Anahtar nokta, iyi sıvı alımını koruyacak kadar su içmektir. Dehidrasyonun yaygın semptomları arasında susuzluk hissi, yorgunluk, baş dönmesi ve baş ağrıları bulunur.
 
 
 

8) Aşırı kilo veya obezite

Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak genel sağlık için çok önemlidir.
 
Obezite sadece tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler gibi birçok kronik hastalık riskinin artmasıyla önemli ölçüde bağlantılı olmakla kalmaz, aynı zamanda kronik yorgunluk riskinizi de artırabilir.
 
Obezite, gündüz yorgunluğunun yaygın bir nedeni olan obstrüktif uyku apnesi riskini büyük ölçüde artırır. Ayrıca uyku apnesinden bağımsız olarak gündüz uykululuğunun artmasıyla da bağlantılıdır; bu da obezitenin uyku döngüsünü doğrudan etkilediğini düşündürmektedir.
 
Sağlıklı bir kiloyu korumak, iyi uykuyu ve enerji seviyelerini destekleyebilir; kaliteli uyku almak ise kilo alımını önlemeye ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olabilir.
 

9-12) Yorgunluğun diğer nedenleri

Diğer birçok durum yorgunluğa neden olabilir. Birden fazla faktörün sürekli yorgunluk ve uykuya katkıda bulunabileceğini anlamak önemlidir.
 
Yorgun hissetmenin altında yatan yaygın nedenlerden bazıları da şunlardır:
 
  • Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı: Uyuşturucu veya alkol bağımlısı kişilerin yorgunluk yaşama olasılığı daha yüksektir.
  • Vardiyalı çalışma: Vardiyalı çalışma uykunun bozulmasına neden olur ve yorgunluğa neden olabilir.
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı: Hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürmek gün içinde yorgunluğa neden olabilir. Gün içinde egzersiz yapmak genel yorgunluğu azaltabilir.
  • Bazı ilaçlar: Steroidler, tansiyon ilaçları ve antidepresanlar da dahil olmak üzere bazı ilaçlar, uykusuzluk ve artan yorgunluk gibi yan etkilerle bağlantılıdır.